Last van een trage site? Hier vind je de hoofdoorzaken

Last van een trage site? Hier vind je de hoofdoorzaken

Mijn website is traag, hoe kan ik dit oplossen?

Een trage website kan vele oorzaken hebben. Elke oorzaak heeft een eigen oplossing. Om dit probleem op te kunnen lossen moeten we dus eerst uitzoeken wat de oorzaak is. Dit kan verschillen van te grote en zware afbeeldingen tot scripts die groot en ingewikkeld zijn. Om de oorzaak te kunnen vinden heb je vele online tools die je hierbij kunnen helpen. Denk bijvoorbeeld aan de google pagespeed test. Bij deze tool kan je precies zien wat het langste duurt en waar je dus kunt verbeteren. Zo weet je het probleem en kan je de juiste oplossing ervoor gebruiken.

Hieronder zie je de verschillende probleem factoren met een mogelijke oplossing:

 

Afbeeldingen te groot:

Afbeeldingen die te groot zijn kan makkelijk opgelost worden. Een afbeelding voor een website moet in het beste geval net zo groot zijn als dat hij weergeven wordt. Dit is niet altijd het geval en daardoor kan er overbodige data geladen worden. Dit zorgt dan voor extra vertraging om details van de foto te laden die je niet zult zien vanwege de grootte op de site. Maak afbeeldingen dus altijd ‘pasklaar’. Mocht dit niet genoeg zijn dan heb je op het internet ook tools om de afbeelding te ‘comprimeren’. Dit houdt in dat de afbeelding kleiner wordt gemaakt door middel van het verwijderen van overbodige data en kleuren van een foto af te halen. Dit veranderdt optisch niets omdat deze kleuren of data nooit naar voren hadden gekomen op de site. Hierbij kan dus veel data bespaard worden en kan de afbeelding sneller worden geladen.

 

Scripts te lang:

Te lange en ingewikkelde scripts kunnen ook voor vertraging zorgen. Een script is in principe een document met opdrachten wat de site moet doen. Zijn deze te lang of te ingewikkeld dan zal de site er langer over doen om deze uit te voeren. Bij dit probleem is het belangrijk om te kijken naar het elimineren van overbodige code. Vaak zijn er bepaalde stukken code die je kunt samenvoegen of anders kunt formuleren waardoor de code weer een stap minder bevat en de site dus minder opdrachten hoeft uit te voeren. Helaas kan dit niet altijd. De beste oplossing wat je dan kan doen is het script te ‘minify-en’. Dit houdt in dat het script wordt verkleind door alle spaties, enters en andere overbodige tekens die geen functie hebben eruit te halen. Hierdoor wordt het script kleiner op het gebied van data en zal het dus sneller in kunnen laden en eerder uitgevoerd kunnen worden.

 

Naast deze 2 hoofdoorzaken van een trage website kunnen er zich nog meer problemen voordoen. Deze problemen zijn bijvoorbeeld het niet goed kunnen cachen van een site of een trage server reactie tijd. Deze 2 problemen kan niet heel veel aan gedaan worden. Dit ligt meestal bij de server. Mocht je een van deze problemen tegenkomen dan kan je het beste je hostingprovider bellen en deze hierover informeren. Meestal kunnen zij je dan verder helpen om dit soort problemen te voorkomen.

 

Nog steeds de oorzaak niet gevonden?

Mocht u geen idee hebben wat de vertraging veroorzaakt dan kunt u altijd contact met mij opnemen via de contact pagina. Misschien dat ik u verder kunnen helpen met de problemen