Verschillende servers en de uitleg erachter

Verschillende servers en de uitleg erachter

Verschillende soorten servers

In de wereld van webhosting heb je veel verschillende servers. Het is daardoor niet altijd duidelijk welk pakket je nodig hebt. Je hebt bijvoorbeeld shared hosting maar ook een private server. Maar wat betekenen deze servers nou eigenlijk. Dat zal ik hieronder uitleggen.

 

Shared server

Om te beginnen gaan we het over de meest voorkomende soort hebben, de shared server. Bij een shared server is het principe simpel. De naam zegt eigenlijk al genoeg. Je deelt een server met meerdere websites. Hier zitten voordelen en nadelen aan. Een van de voordelen is bijvoorbeeld dat de kosten laag zijn. Het nadeel is dan weer dat je niet kan bepalen wat er met de server gebeurt. Wordt er bijvoorbeeld een site gehackt op de shared server dan kan dit jouw site ook beïnvloeden.

 

VPS oftewel Virtual Private Server

Dit is eigenlijk een beetje een shared server. Het verschil is dat een VPS, oftewel Virtual Private Server, in principe een afgeschermd stuk server is. Denk bijvoorbeeld aan een pc met 2 besturingssystemen. Het ene besturingssysteem is afgeschermd van de ander waardoor er dus geen infecties van het andere systeem kunnen komen. Dit is daarintegen wel weer duurder dan een shared server aangezien er vele maatregelen zijn getroffen om dit voor elkaar te krijgen. Over het algemeen krijg je voor een VPS dan ook meer serverruimte en staan er minder sites op 1 server.

 

Dedicated server

Dan heb je buiten de eerste 2 opties ook nog de optie voor een dedicated server. Dit is een server die gebouwd is voor alleen jouw stukje webhosting. Een dedicated server heeft dus geen andere sites/applicaties op zich staan en is dus een stuk krachtiger als een VPS of een shared server. Het nadeel is dat het nog best prijzig kan zijn om een dedicated server aan te schaffen.

 

De juiste soort server kiezen is dus heel belangrijk als je weet wat voor site of applicatie je hebt. Als het een simpele site is dan zal de shared server voldoen. Mocht je toch meer veiligheid en meer prestaties willen dan is de VPS een betere optie. Is je site of applicatie zwaar om te draaien of mocht je alles zelf willen samenstellen dan is een dedicated server de beste keuze voor je. Je server keuze zal dus sterk afhangen van wat je precies nodig hebt voor datgene wat je wilt gaan draaien. 

 

Wil je meer weten? Of wil je een hosting bij mij afsluiten op een van de verschillende soorten servers? Neem dan contact op met mij via info@dsgweb.nl of via de contactpagina.